Carl Wille Johansen (Thomas Johnson) 1905-1915

Ud mod Norgesgade i kirkegårdens nordøstlige del findes et gravmonument over fredericianeren Carl Wille Johansen.

Monumentet angiver også navnet Thomas Johnson, hvilket skyldes, at han i en ung alder emigrerede til USA og ændrede sit navn så det harmonerede bedre med amerikansk sprogbrug.

Emigrerede til Texas

Carl tog hyre som skibsdreng og emigrerede til USA, hvor han gjorde tjeneste i den amerikanske flåde. Han droppede hurtigt flåden og tog arbejde ived jernbaqnevæsenet, der var i rivende udvikling i staterne. Med stor energi og pionerånd lykkedes det Carl (Thomas) at avancere til en lederstilling inden for Texas jernbanevæsen. Han var meget afholdt og dygtig og blev en yderst velhavende mand.

Han kom fra en skrædderfamilie Johansen i Fredericia og blev gift med Caroline Louise Thygesen, også fra Fredericia.

Familietragedie

De bosatte sig i San Antonie i Texas og fik to børn, der desværre døde som små og er begravet på San Antonie kirkegård i Texas, hvor også deres mor blev begravet da hun i 1900 i en alder af 59 år døde.
Carl valgte herefter at afvikle sin forretning i Texas og flyttede til Danmark, hvor han tilbragte sine sidste 5 år på Skodsborg Sanatorium.

”Den Johnsonske Stiftelse”

Han testamenterede sin formue til oprettelse af en stiftelse ”Den Johnsonske Stiftelse” (I daglig tale Den Jonske Stiftelse) og et legat til værdigt trængende fra sømands- og håndværkerstanden.

Stiftelsen blev opført i Øster Voldgade 2 til en pris af 77.000 kr. Den blev indrettet med 24 lejligheder der jf. fundatsen var forbeholdt værdigt trængende fra sømands- og håndværkerstanden.
Stiftelsen blev I 1975 overtaget af kommunen, der renoverede komplekset og indrettede 12 tidssvarende lejligheder og stadig forbeholdt værdigt trængende fra sømands- og håndværkerstanden.

År 2000 solgte kommunen ejendommen til tre private investorer for 7,4 mil. kr. og pr. 15. januar 2016 har Den Johnsonske Stiftelse registreret et navneskift i CVR. Det nye navn er nu E/F Den Johnsonske Stiftelse.