Kirkens bænke


Billede af kirkebænken i Sct. Michaelis Kirke, som blev indført i 2018.  Foto: Martin Ravn

Kirkebænken er designet at møbelarkitekt Børge Mogensen i 1956 og har modelnummer 3171. Den fremstilles af Fredericia Furniture.

Den røde farve
Den nye stilrene bænk er fremstillet i massiv eg med mørkerødt polstret sæde. Den røde farve er valgt for at videreføre det karakteristiske røde gulvtæppe, som beklædte kirkerummet fra 1954 og frem til renoveringen i 2018. Den røde farve symboliserer dels kærlighedens farve og Jesu blod, der flød for ethvert menneske, og dels symboliserer det soldaternes blod, idet 22 faldne officerer fra udfaldet 5.-6. juli 1849, var placeret i deres blodige uniformer langs stolestaderne under bisættelsesceremonien 8. juli 1849.

Donation af bænke og stole
På opfordring fra daværende formand for menighedsrådet, Asbjørn Asmussen, er der mange, der har doneret midler til betaling af de nye bænke og stole. Formanden udtalte i forbindelse med renoveringen:
”Vi forestiller os, at medlemmer af menigheden og andre vil donere en bænk eller en stol til kirkerummet. Det er en gammel tradition i Folkekirken, som vi her tager op.”

Opfordringen blev taget op og de nye bænke kunne doneres for et beløb på 15.000 kr. De nye stole kunne doneres for et mindre beløb. På de donerede kirkebænke er der anført et diskret skilt til ære for den enkelte donorer, men enkelte valgte at være anonyme.

De gamle kirkebænke
Som et smukt historisk minde blev enkelte af de gamle kirkebænke gemt til brug i kirkens ene loge, men derudover blev alle de gamle kirkebænk solgt til interesserede købere for 2000 kr pr stk. Blandt køberne var bl.a. Museerne i Fredericia, hvorfor de også kan ses på Bymuseet.

De gamle kirkebænke, tegnet af arkitekt Budolf Billund, blev opsat i 1955 efter kirkens brand, og stod i kirken indtil 2018.


Foto: Erik Rønnebech


billeder af de tidligere kirkebænke 1956 - 2017:
Foto: Jimmi Tolstrup Henriksen

af Ole Dyrn
Oberstløjtnant og Historisk konsulent