Skibet: "Ellen"

Kirkeskibet

Kirkeskibet er bygget af Søren Henriksen Abildgren, der var overmatros ved Fredericia-Strib-overfarten. Det blev i 1965 givet som gave til kirken af Ellen Hansen fra Valby. Skibet formodes at være opkaldt efter hans kone, Ellen, der døde i 1953, og således ikke må forveksles med giveren.

Skibsbyggeren, der blev født 1869 i Erritsø, døde i 1957 og er begravet på Sct. Michaelis kirkegård.

Kirkeskibet hænger i loftet ud for den såkaldte presseloge i logebygningens øvre nordvestlige hjørne. Det er en tomasters brig af type fra 1850. Det er 56 cm langt. Hvidt med rød bund.

Skibet blev stjålet
Der knytter sig en lidt dramatisk historie til skibet, da både skibet og kirkens splitflag blev stjålet den 28. september 1992.
Efter Fredericia Dagblad have omtalt tyveriet, blev bladet ringet op af en anonym person, der hævdede at have købt skibet i god tro. Men da han nu gennem avisen erfarede, hvad det var for et skib, ville han levere det tilbage.
Man kunne finde det bag en grusbunke på den gamle P-plads på hjørnet af Egeskovvej og Nordre Kobbelvej, oplyste han. Det viste sig at holde stik og således fik kirken sit kirkeskib tilbage, hvorimod splitflaget ikke dukkede op.

Af Ole Dyrn
oberstløjtnant, historisk konsulent