Læge Edvard Christian Wichmann Matthiessen

*1886 †1954

Baggrund
Edvard Christian Wichmann Matthiessen blev født den 26. november 1886 i Tornby, Vennebjerg, Hjørring som søn af toldkontrollør Wichmann Matthiessen.

Ægteskab
Indgået ægteskab den 24. juli 1915 i Gilleleje med Olea Nathalie Wichmann Matthiessen født Hammer (*4. marts 1883, Tromsø, Norge †25. marts 1968 i Fredericia).

Børn
1. Læge Tønnes Wichmann Matthiessen. *21. december 1917 i Fredericia. †5. september 1986 i Fredericia. Tønnes overtog sammen med sin hustru faderens lægepraksis i 1953. Ægteparret fik bl.a. sønnen Christian Wichmann Matthiessen (*14. februar 1945. †8. marts 2018), professor i geografi. Var Fredericias æresgæst i 2017 og holdt den 5. juli tale fra balkonen på Meldahls Rådhus.
2. Aase Wichmann Matthiessen *10. november 199 i Hirtshals. †2. maj 1945 i Fredericia.
3. Bente Wichmann Matthiessen. *24. september 1922 i Fredericia. C13. april 1996.

Karriere
Efter lægeeksamen var han læge i Andst, hvorfra han i 1917 kom til Fredericia, hvor han overtog læge Hoffs praksis.
Wichmann Matthiessen skaffede sig en stor praksis og virkede også som Jernbanelæge.

Tillidsposter m.v.
Udover sin lægegerning øvede han en betydelig og uegennyttig indsats for det kristelige lægmandsarbejde, hvor han bl.a. var formand for KFUM i mange år og både her og indenfor andre kristelige organisationer var han kendt som lægen, der aldrig forsømte at give sin næste en håndsrækning, også når det gjaldt andre spørgsmål end de helbredsmæssige.

Forhold til Sct. Michaelis Kirke
Læge Edvard Wichmann Matthiessen var knyttet stærkt til Sct. Michaelis Kirke, hvor han i en årrække var medlem og formand for menighedsrådet.
Efter hans død modtog kirken en testamentarisk gave i form af en meget stilfuld og smukt forarbejdet messehagel, der blev overbragt af hans søn, læge Tønnes Wichmann Matthiesen. Messehagelen er bordeaux rød og benyttes stadig i kirken.

Til minde om sine forældre skænkedes alterskranke med knæfald af sønnen, læge Tønnes Wichmann Matthiesen, efter kirkens brand i 1955.

Modstandsmand
Under krigen virkede han som modstandsmand, men talte ikke meget om dette arbejde.

Tur til Østen
I forbindelse med en pådraget sygdom følte Wichmann Matthiessen at ville have godt af et mildere klima og tog til Østen som skibslæge på et af Ø.K´s skibe. Turen bød på flere dramatiske hændelser, men synes alligevel at have gavnet hans helbred. Det skulle vise sig, at det ikke var tilfældet og han gennemgik bl.a. en stor operation på Bispebjerg Hospital, men døde kort tid efter den 29. juli 1954.

Død
Læge Edvard Christian Wichmann Matthiessen døde 29. juli 1954 og er begravet på Sct. Mchaelis Kirkegård.

Familiegravstedet på Sct. Michaelis Kirkegård

Af Ole Dyrn
oberstløjtnant, historisk konsulent