Kirkegården
"Jeg ved, hvor der findes en have så skøn". Sådan kunne man med Mads Hansens dejlige sang fra 1870 indlede historien om Sct. Michaelis Kirkegård.
Smuk oase og stor kulturhistorie
Men et besøg viser, at der udover militærhistorie også i høj grad er tale om kulturhistorie og store kulturpersonligheder har fundet deres sidste hvilested her. I dag kunne man med god ret benævne kirkegården som en stemningsfyldt oase i midtbyen, men sådan har det bestemt ikke altid været.
Læs her mere om kirkegårdens historiske udvikling - det omhandler fx:
- Hvorfor kirkegården er 3 år ældre end selve kirkebygningen
- Hvorfor der i de første hundrede år var store problemer med misbrug af kirkegården og tradtion for kun at vedligeholde familiens gravsteder en gang om året; i pinsen!
- Kirkegårds renoveringen i 2017-2019.
På kirkegårdsmuren ind mod præstegården findes en række ganske særige og bevaringsværdige store stentavler, der tidligere har ligget inde i selve kirkerummet. Læs historien om dem her.
Særlige monumenter og gravsteder
En rundgang på kirkegården viser mange store personligheder, der er begravet gennem årene. Oberstløjtnant og historisk konsulent Ole Dyrn har udarbejdet et yderst imponerende arkiv med historiske skrivelser om mange af de mest bemærkelsesværdige gravsten og personligheder.
Se overblik over de historiske skrivelser og læs om mange interessante personligheder.
Garnisons kirkegård
Da kirkegården har stor tilknytning til såvel byens som landets militærhistorie kunne den reelt godt benævnes ”Garnisons Kirkegård”, da Sct. Michaelis Kirke er garnisonskirke og mange gravpladser bærer navne på såvel kendte som ukendte faldne soldater og højtstående militære chefer.
Nedenfor er beskrevet historien om de højtstående militærfolk og frihedskæmpere, der ligger begravet på Garnisonskirkegården.