Poul Rahbek Hansen - Direktør og britisk konsul


Foto. P.A. Honorè

Baggrund
Poul Rahbek Hansen blev født den 13. august 1919 i Kronprinsensgade 31,1 i Esbjerg. Søn af sodavandsfabrikant Elisius Valdemar Hansen og hustru Elvira Kristine Pedersen.
Døbt 7. september i Zions kirke i Esbjerg, hvor også forældrene var blevet gift 24. september 1918.

Navnet Rahbek er ikke et slægtsnavn, men et mellemnavn.

Familieforhold

Søskende
- Carl Rahbek Hansen, født 14.september 1920 i Kronprinsensgade 31.
- Bent Rahbek Hansen, født 21. september 1923 i Kronprinsensgade 31.
- Ib Rahbek Hansen, født 11. oktober 1927 i Skolegade 19.
- Jytte Rahbek Hansen, født 28. august 1932 i Skolegade 19.

Forældre
Faderen startede som ølkusk og blev senere brødkusk ved Bagermestrenes Brødfabrik. Titlen kusk blev senere ændret til chauffør. Han havde også en mælkeforsyning som hans kone tog sig af.
Han blev valgt ind i bestyrelsen for Aktieselskabet Mineralvandsfabrikken Jyden i Esbjerg 28.april 1917, hvorefter han slog sig ned som soda- og mineralvandsfabrikant.

Ægteskab
1948 giftede Poul Rahbek Hansen sig med danserinde og revyskuespillerinde Ruth Fiilschou Keller, der var datter af manufakturhandler Axel Fiilschou Keller og Ellen Gerda Valborg Jensen i Korsør.

Axels mor, Ane Marie Sofie Katrine Fiilschou, var født i Fredericia 15/4 1865, som datter af værthusholder Niels Mads Jensen Fiilschou (1816-1875) og Marie Jacobine Hald. Morfaderen var Johan Peter Georg Keller, der var født i Elsborg 1864.

Familien Rahbek Hansen boede efter de flyttede til Fredericia i 1953 i en herskabelig ældre stråtækt villa på Toldbodvej i Snoghøj, med en stor parklignende have ned mod Lillebælt og flyttede derfra til Lillebælts Allè 8 i 2002.

Børn
Poul Rahbek Hansen og Ruth fik 3 sønner:
- Lars, født den 13. marts 1950.
- Peter, født den 15. juni 1953.
- Morten, født den 11. november1958.

Uddannelse og karriere

- Poul bliver udlært som kommis i en herreekviperingsforretning.
- Efter befrielsen droppede han herreekviperingen og fik ansættelse i fiskeeksportfirmaet Value i Esbjerg.
- I 1948 skiftede han til Danske Salterier, der også lå i fødebyen. Han blev repræsentant i firmaet og senere forretningsfører.
- I 1949 flyttede familien til København. Danske Salterier gik konkurs og han startede som selvstændig fiskeeksportør/grosserer med eksport af saltfisk, især sild som speciale, og i 1951 startede han en eksport af dybfrosne fisk til det amerikanske marked.

Grundlæggelsen af Rahbek Fisk
I 1953 flyttede familien til Fredericia, der havde fiskerihavn med hjemmehørende fiskekuttere og hele tre fiskeudsalg ved kajkanten og derfor var velegnet til at starte et industrieventyr, hvilket skete med grundlæggelsen af firmaet Rahbekfisk. Firmaet fik hurtigt en anselig størrelse, specielt efter at fiskeeksportør Martin Nielsens forretning ved fiskerihavnen i 1953 gik konkurs, og blev opkøbt af Poul Rahbek. Rahbekfisk ekspanderede nu betydeligt og man startede produktionen af dybfrosne færdigretter, der blev kendt i hele verden under brandet Pelican Seafood.

Fabrikken blev Fredericias største arbejdsplads for ufaglærte kvinder og man byggede derfor børnehaven Pelikanen på Skovløbervænget 6 for at sikre, at firmaets ansatte kvinder kunne få passet børnene.

Poul Rahbek Hansen opkøbte også firmaer uden for Fredericia bl.a. i Kolding, Esbjerg, Hirtshals og en fabrik i England. Senere samledes produktionen i Fredericia og Hirtshals.
Sønnerne Lars, Morten og Peter blev efterhånden inddraget i firmaet, men han beholdt sin bestyrelsespost i firmaet frem til 2002.

Rahbek Fisk afhændes
Den yngste søn, Morten, var den længst ansatte i firmaet, Lars og Peter trak sig ud før det blev fusioneret med A. Esbersen, der i 2012 helt overtog det gamle Rahbek Fisk A/S.

I 2017 besluttede A. Esbersen at lukke produktionen i Fredericia og hermed var det endegyldig slut med fiskeeksport fra fæstningsbyen.

Øvrige titler
Poul Rahbek Hansen var britisk konsul indtil 1990, hvor sønnen Morten overtog titlen.

Ordener
The Most Excellent Order of the British Empire.
Ridder af Dannebrogsordenen af første grad.

2. verdenskrig
Da Danmark blev besat gik han ind i modstandsbevægelsen, blev taget af Gestapo og indsat i Frøslevlejren og senere overført til Staldgården i Kolding.

Sportsmand
Poul Rahbek Hansen var i sine unge dage en ivrig fodboldspiller i EFB og forblev medlem af klubben hele livet.

Død

Poul Rahbek Hansen døde den 27. september 2004 og begravedes 30. september fra Sct. Michaelis kirke.

Der henvises i øvrigt til journalist Thomas Kvist Christiansens bog Om RAHBEK FISK 1955 – 2013. Et internationalt fabrikseventyr om fisk og færdigretter, der stadig kan købes på Lokalhistorisk Arkiv og hos byens boghandlere.

 af Ole Dyrn,
Oberstløjtnant og historisk konsulent